‘We zagen het aankomen! ‘ is een uitspraak die we regelmatig horen  van collega’s en leidinggevenden wanneer een collega uitvalt door burn-out. Vaak zie je ook dat dan pas zichtbaar wordt onder welke druk zo’n collega heeft gewerkt. Het spectrum aan oorzaken is meestal divers en complex.

Door onze ervaring binnen bedrijven geloven we dat het gros van de mensen op de werkvloer echt werkt vanuit goede intenties.  Natuurlijk zie je die ene collega of medewerker iets te veel ploeteren en regelmatig kort verzuimen en  weet je dat er problemen spelen thuis of met een leidinggevende. Langzaam zie je hem of haar minder communiceren of er gewoon ronduit slecht uitzien.

Het zien is één. Maar er wat van zeggen,  is zo makkelijk nog niet! Want wie ben jij nu om dit te aan te geven? Bovendien zit je soms domweg  in hetzelfde schuitje. Om naar niet te bedenken dat wanneer deze  collega uitvalt, jij het extra voor je kiezen krijgt. Toch maar even doorbijten en proberen om hem of haar een hart onder de riem te steken.  Dit patroon krijgen wij regelmatig te horen van leidinggevenden en medewerkers die geconfronteerd worden met  de burn-out van een gewaardeerde collega.

Het anticiperen vanuit onze goede intenties is dus hartstikke lastig:  Hoe behoedt je een collega of een medewerker actief voor een burn-out? Hoe kaart je aan dat hij of zij signalen afgeeft die kunnen duiden op een (aankomende) burn-out?  Om hierbij te faciliteren, hebben wij een hele simpele en positieve test ontworpen: Gezonde Drukte. Met de uitslag van deze test, krijg je een goed beeld van hoeveel ‘gezonde drukte’ je als individuele medewerker op dit moment ervaart. Over de uitslag kun je ook goed in gesprek gaan: met elkaar, of met ons.

Als Shining Xcellence verzorgen wij laagdrempelige workshops (vanaf 4 uur) aan individuen en afdelingen/groepen/hele bedrijven. Samen onderzoeken wij op interactieve wijze wat jullie (gezamenlijke) mechanisme is bij werkdruk en op welke manier je dit kunt veranderen om het gevoel van welzijn te vergroten op de werkvloer.

Laat die collega over wie jij je zorgen maakt deze test doen, of test zelf hoeveel gezonde drukte jij ervaart. Laat het resultaat je helpen de goede intenties voor jezelf en de ander werken.

De test kost niets en kan je dus alleen wat opleveren.

Succes,

Nicole & Fons – Shining Xcellence

Test jouw gezonde drukte hier!