Creatief zijn houdt in dat je een leven leidt dat meer door nieuwsgierigheid dan door angst wordt gedreven. Zo formuleert Elizabeth Gilbert het zo treffend in haar bestseller ‘Big Magic, de kunst van creatief leven’.

Psychologen ontdekten jaren geleden al dat een belangrijke manier om een topprestatie neer te zetten is door origineel te zijn. Ik weet nog goed hoe ik vroeger in bomen klom, onbestaande sporten verzon, over de wereld leek te vliegen op mijn skateboard en hoe onbevangen ik de wereld zag en tegemoet trad als een vat vol mogelijkheden. Voor mij gevat in de afbeelding hieronder.

Gedurende het leven wordt ons echter vaak afgeleerd om nieuwsgierig en creatief te zijn, we zijn er vaak niet voor beloond. Denk maar aan die momenten dat jij die hele originele kleding droeg, grote kans dat de rest van de klas jou daar niet voor waardeerde, maar aangaf dat je er beter bij hoorde als je ‘normale’ kleding droeg, zoals de rest. Of de meester die zei dat je antwoord niet goed was, omdat jouw antwoord afweek van wat er op blz. zoveel van dat en dat lesboek stond.

Om er wel bij te horen, om wel zekerheden na te streven, om zaken wel voorspelbaar te maken, leren we doorgaans af om onze nieuwsgierigheid en creativiteit de vrije loop te laten. We hebben aangeleerd om erbij te horen, om niet uit de toon te vallen, om te voldoen aan verwachtingen van anderen en om alles te duiden in een bestaande taal, binnen bestaande structuren en instituten.

Dit aanpassen in volgens Darwin een natuurlijk onderdeel van overleven. Het levert ons op dat we niet alleen zijn en dit kan heel veilig voelen. Er is helemaal niks mis met overleven, met veiligheid en voorspelbaarheid. Maar wat nou als we willen leven en echt willen excelleren, floreren en vernieuwen, wat als we unieke prestaties willen neerzetten? Wat hebben we dan aan deze (schijn)veiligheid? En, veel belangrijker, wat levert ons nieuwsgierigheid en creativiteit op als we echt iets willen?

Juist wanneer het ‘schuurt’, wanneer ik weer eens ‘in een boom klim’ zoals ik vroeger doorgaans letterlijk deed en wanneer ik alles dat mij bekend is durf los te laten, daar ben ik helemaal in mijn element. Uit de comfortzone, dat wel. Wanneer was jij creatief en deed jij iets buiten het gebaande pad? En wat heeft het je opgeleverd? Ik ben benieuwd naar je verhaal, zou het leuk vinden als je het hieronder met me deelt!