De echte verandering komt niet vanuit het probleem
maar vanuit waardering, begrip en het najagen van gezamenlijke dromen!

Waarderende interventies

Shining Xcellence is de partner voor waarderende interventies voor middelgrote organisaties van 25-1000 medewerkers. Waarderende interventies vormen een positief alternatief voor probleemoplossende interventies. Resultaten zijn verrassend & duurzaam, met name omdat de opbrengst vele malen groter is dan het oplossen van problemen.

Met waarderend ontwikkelen inventariseren we heel kort het probleem, maar stellen we daarna ook meteen de vraag: Wat gaat er ondanks die alles nu al wel goed. Soms is er niet veel te noemen, maar toch is het belangrijk hierbij stil te staan. Ook vragen wij om iets 100% maximaal te dromen. Een rare vraag misschien als je bedenkt dat een team, organisatie of persoon op de plek der moeite zit. De praktijk wijst uit van niet! Wanneer je samen droomt over hoe je iets echt wilt hebben, gebeurt er iets in je hersenen. Je werkt er als het ware bewust naartoe. Dit werkt ook goed bij verschillende partijen die vanuit verschillende invalshoeken een probleem ervaren. Het is namelijk veel leuker om samen aan een droom te werken, dan een probleem uit de weg te werken.

Appreciative Inquiry filosofie

Waarderend interveniëren is de Nederlandse vertaling van Appreciative Inquiry. Deze filosofie heeft zich sinds de jaren ’80 ontwikkeld tot een tweede paradigma, naast het probleem oplossend ontwikkelen. Veel bedrijven passen bepaalde onderdelen al toe binnen hun bedrijfsvoering. Denk aan talentgesprekken, samen dromen. Maar context is heilig. Als de cultuur en het leiderschap niet afgestemd is op deze manier van werken, zullen de resultaten ondanks de mooie tools niet naar verwachting zijn.

Nieuwsgierig naar onze visie op waarderende interventies?

Lees hier interessante artikelen over Appreciative Inquiry | Waarderend Ontwikkelen.